Badania nietolerancji glutenu to zestaw badań dobrany w celu zdiagnozowania reakcji organizmu na białko występujące w zbożach, czyli gluten. Badania te są wykonywane w oparciu o próbkę krwi żylnej Pacjenta. Nie wymagają szczególnych przygotowań ani nie są bolesne.
Pakiet zawiera: A (ICD-9: L85), P/c p.deamidowanym peptydom gliadyny IgG, P/c p.transglutaminazie tkankowej IgA (ICD-9: N79). Prawidłowa interpretacja wyników badań na nietolerancję glutenu wymaga konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.
Wskazaniem do badań nietolerancji glutenu są objawy takie jak: wzdęcia, przewlekłe biegunki, bóle brzucha, zaparcia, czy utrata masy ciała. Innym niepokojącym sygnałem są zmiany skórne, wahania nastroju, uczucie pełności oraz mdłości po spożyciu produktów zawierających to białko.
Gluten występuje w pieczywie, makaronach, niektórych kaszach oraz wielu innych przetworzonych produktach spożywczych. Jeśli Twój organizm nie toleruje tego białka, może być ono przyczyną wielu uciążliwych dolegliwości ze strony układu trawiennego.
Testy na nietolerancję glutenu pozwalają wykluczyć lub potwierdzić celiakię, przewlekłą autoimmunologiczną chorobę trzewną. Pacjenci z nietolerancją glutenu muszą stosować dietę eliminacyjną, która jest odpowiednio zbilansowana dla zapewnienia organizmowi prawidłowego odżywienia. Jednocześnie warto podkreślić, że u osób zdrowych układ pokarmowy bardzo dobrze radzi sobie z trawieniem glutenu.
Wellclinic łączy najlepszych lekarzy, kosmetologów i dietetyków klinicznych w celu osiągniecia u Ciebie zdrowia i młodości.
Odkryj Sekret Długowieczności w Wellclinic Warszawa i Gdańsk
Pokaż więcej wyników wyszukiwania
tel.: +48 600-100-177
Wellclinic Warszawa
ul. Kolejowa 49a/lok U9
01-210 Warszawa
Wellclinic Gdańsk
ul. Wałowa 23/U5
80-858 Gdańsk
Pokaż więcej wyników wyszukiwania