Badanie foodprofil to specjalistyczny test laboratoryjny typu screeningowego (przesiewowego), który jest wykorzystywany do oceny potencjalnej nadwrażliwości pokarmowej (nazywanej również nietolerancją pokarmową typu III) związanej z podwyższonym poziomem przeciwciał klasy IgG wobec wybranych produktów spożywczych. W przeciwieństwie do alergii pokarmowej IgE-zależnej (reakcja natychmiastowa), nadwrażliwość IgG-zależna jest reakcją opóźnioną i może dawać niecharakterystyczne objawy, często mylone z innymi dolegliwościami.
Wiele przewlekłych dolegliwości może być efektem reakcji immunologicznej na często spożywane produkty. Badanie foodprofil ma za zadanie zidentyfikować te pokarmy, które najsilniej stymulują układ odpornościowy.
Badanie foodprofil polega na pobraniu próbki krwi żylnej, która pozwala na analizę 176 parametrów wywołujących reakcję alergiczną w organizmie. Brana jest pod uwagę obecność przeciwciał IgG4 oraz IgG total w czterech głównych kategoriach, obejmujących najczęściej uczulające pokarmy:
Uzyskanie podwyższonych wartości IgG jest sygnałem aktywnej reakcji immunologicznej. Lekarz lub dietetyk kliniczny, interpretując wyniki, ustala plan diety, który ma za zadanie wyciszyć przewlekły stan zapalny w organizmie, co w konsekwencji może prowadzić do poprawy samopoczucia i redukcji objawów.
Wellclinic łączy najlepszych lekarzy, kosmetologów i dietetyków klinicznych w celu osiągniecia u Ciebie zdrowia i młodości.
Odkryj Sekret Długowieczności w Wellclinic Warszawa, Gdańsk i Kraków
Pokaż więcej wyników wyszukiwania
Pokaż więcej wyników wyszukiwania